Vaccin mot vattkoppor förlorar sin effekt

En stor uppföljande studie visar att effekten av vattkoppsvaccin försvinner efter ett par år.  Resultaten kan få avgörande betydelse för huruvida vattkoppsvaccinet införs i det allmänna barnvaccinationsprogrammet eller inte.

15 mar 2007, kl 19:59
0

I veckans nummer av New England Journal of Medicine presenteras en stor studie av långtidseffekterna av vattkoppsvaccin. I USA har man massvaccinerat barn mot vattkoppor sedan 1995, men andra länder har ställt sig avvaktande. En anledning har varit just bristen på information om hur väl vaccinet fungerar i längden och vilka effekter det får för folkhälsan.
– Det har funnits en misstanke om att vaccinet tappar sin effekt, och det kan ge allvarliga konsekvenser eftersom människor istället blir sjuka när de är vuxna och sjukdomen blir då mycket allvarligare, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Studien som har följt 350 000 personer i nio år ger nu svar på en del frågor. Helt klart är att vaccinet minskade antalet fall av vattkoppor med 85 procent mellan 1995 och 2004. De senaste tre åren har det dock inte skett någon minskning av sjukdomsfall trots att antalet barn som vaccineras ökar stadigt.


Samtidigt visar siffrorna att en allt större andel av sjukdomsfallen drabbar de barn som fått vaccin. 1996 fanns bara en procent av fallen i den vaccinerade gruppen vilket visade på ett starkt skydd. Men vid millenieskiftet var siffran uppe i 18 procent och 2004 återfanns hela 60 procent av sjukdomsfallen bland de barn som blivit vaccinerade.


Tydligt är också att sjukdomens spridning i åldersgrupperna har ändrats krafigt. 1995 fick majoriteten vattkoppor innan de fyllt sju. 2004 var barnen äldre, 70 procent av de drabbade var då äldre än sju år.  De äldre barnen fick också svårare symtom. 


Sammantaget visar studien alltså på en minskad effekt med tiden. Skyddet kan dock förbättras genom en andra dos av vaccinet visar tidigare kliniska studier, något som lett till att amerikanska myndigheter nu rekommenderar alla som vaccinerat sig att ta en till dos.


I Sverige finns ett godkänt vattkoppsvaccin som en del av vaccinet ProQuad. Vaccinet nämns bland de som ska utredas för att eventuellt ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Och de nya resultaten talar både för och emot ett sådant införande.
– Studien bekräftar ju misstanken att vaccinet tappar effekt med tiden, vilket innebär att man måste ge fler doser och noga koordinera när dessa doser ges i olika grupper, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen.
– Det är klart att ett sådant komplext vaccinationsprogram behöver utredas mer och spontant är jag nog tveksam. Men å andra sidan har vi nu i och med den här studien fått mer information, och det är till vaccinets fördel. Nu har vi i alla fall fakta att planera utifrån och det har vi inte haft tidigare.