Undersöker förtroendet efter Pandemrix

Forskare vid Örebro universitet ska undersöka hur de barn och ungdomar som drabbats av narkolepsi efter vaccination med Pandemrix påverkar allmänhetens förtroende för vården.

8 maj 2013, kl 10:33
0

Foto: iStockphoto

Forskare vid Örebro universitet har fått 240 000 kronor från Nyckelfonden för att undersöka livskvaliteten hos de barn och ungdomar som drabbades av narkolepsi efter att de vaccinerade sig mot svininfluensan samt deras familjer. Forskarna vill ta reda på hur sjukdomen påverkar dagligt liv och vilket stöd de behöver. 

Dessutom vill forskarna studera hur deras berättelser påverkat allmänhetens förtroende för sjukvården och vaccinationsprogram.
– Såväl de drabbade ungdomarna som deras familjer beskriver ofta sin situation i sociala medier och det är berättelser om ilska, frustration och misstro, säger Karin Blomberg, forskare i vårdvetenskap vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Hon har tidigare forskat kring hur kvinnor väljer att delta i screeningprogram för livmoderhalscancer och vaccination mot HPV. De kvinnor som kände en osäkerhet inför vaccination och screening hade ofta en bristande tilltro till samhället.

Resultaten kan ha betydelse för hur hälso- och sjukvården ska kunna bemöta människors misstro och oro.
– Framför allt behöver vi identifiera vilket behov av stöd de drabbade barnen och deras familjer behöver för att deras hälsa och utveckling ska förbättras, säger Karin Blomberg.