Tre biosimilarer får tummen upp

Tre biosimilarer får tummen upp

Biosimilarer mot diabetes och osteoporos fick nyligen klartecken för att godkännas i EU.

14 nov 2016, kl 11:11
0

Den europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté CHMP ger tre biosimilarer positivt utlåtande.

Lusidna med den aktiva substansen insulin glargine används för att behandla diabetes. Insulin glargine är en långtidsverkande insulinanalog som binder specifikt till den humana insulinreceptorn, vilket resulterar i samma farmakologiska effekt som humnat insulin. Lusidna är en bisosimilar till den befintliga produkten Lantus och bedöms ha likvärdig effekt och säkerhetsprofil.

Även biosimilarerna Movymia och Terrosa rekommenderas godkännande för behandling av benskörhet, ospeoporos. Båda produkterna innehåller den aktiva substansen teriparatide som är aminoterminalen av humant paratyroideahormon.

Genom att interagera med hormonets receptor har substansen en anabol effekt på ben med ökad bentäthet som följd. Både Movymia och Terrosa är biosimilarer till den existerande produkten Forsteo och har visat likvärdig effekt och säkerhet.

CHMP rekommenderade även godkännande av Afstyla, lonoctocog alfa, för behandling av blödning hos patienter med hemofili A, Vemlidy, tenofovir alafenamid, för behandling av kronisk hepatit B och Fiasp, insulin aspart, för behandling av diabetes.