Snabbt grönt ljus för cancerläkemedel

FDA godkänner läkemedlet Tagrisso för målinriktad lungcancerbehandling.
16 november 2015, klockan 11:11

Patienter i USA med en särskild form av lungcancer får nu tillgång till den första målinriktade behandlingen av deras tillstånd. Detta efter att läkemedelsmyndigheten FDA rekordsnabbt godkänt Astrazenecas läkemedel Tagrisso, osimertinib.

Läkemedlet är det enda godkända för behandling av patienter med metastatisk icke-småcellig lungcancer som bär både på EGFR och T790M mutationer.

FDAs godkännande bygger bland annat på två fas II studier som visat en på en övergripande svarsfrekvens, med krympt tumör, på 59 procent.

De vanligaste biverkningarna av läkemedlet är diarré, torr hud samt utslag och irritation kring naglar. Dock kan även allvarligare biverkningar som inflammationer i lungorna och hjärtskador förekomma.

Tagrisso godkändes av FDA genom deras specialprogram för snabbt godkännande, som gör det möjligt för patienter att tidigare få tillgång till nya lovande mediciner.

Astrazeneca noterar att Tagrisso har en snabb utvecklingskurva och att läkemedlet på bara två och ett halvt år har gått från påbörjad klinisk prövning till godkänt.

Andra artiklar inom samma ämne