Annons

Positivt för lymfompatienter

Nya data från en fas III-studie visar att bendamustin i kombination med rituximab förlänger den progressionsfria överlevnaden hos patienter med indolent non-Hodgkins lymfom.

22 feb 2013, kl 10:23
0

Forskare från bland annat universitetssjukhuset i Giessen i Tyskland har studerat hur patienter med indolent non-Hodgkins lymfom och mantelcellslymfom svarar på behandling med Ribovact (bendamustin) i kombination med Mabthera (rituximab).

Resultaten som publicerats i Lancet visar att behandling med bendamustin och rituximab (B-R) mer än fördubblade den progressionsfria överlevnaden jämfört med nuvarande standardbehandling, CHOP (cyklofosfamid, doxorubicin, vinkristin och prednisolon ) och rituximab (CHOP -R).

Den progressionsfria överlevnaden var 69,5 månader med B-R jämfört mot 31,2 månader för CHOP-R. Studien inkluderade patienter med indolent non-Hodgkins lymfom och mantelcellslymfom.

Patienter som behandlades med B-R drabbades i mindre utsträckning av biverkningar som neutropeni eller myelosuppression och färre infektioner än de som fick standardbehandling med CHOP-R. I B-R-gruppen var det däremot fler som drabbades av hudreaktioner än i den som fick CHOP-R. Inga patienter som fick behandling med bendamustin och rituximab drabbdes av håravfall vilket är en vanlig biverkan av CHOP-R-behandling.