Annons

Nya varningar för Champix

FDA varnar för att rökavvänjningsmedicinen Champix kan ge en minskad alkoholtolerans och öka risken för krampanfall.

11 mar 2015, kl 10:50
0

Champix, som i USA säljs under namnet Chantix, är sedan tidigare ansett som ett läkemedel som kan ge allvarliga biverkningar enligt den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA.

Nu utökar FDA varningstexten och säger att rökavvänjningsläkemedlet kan förändra reaktionen på alkohol om man dricker samtidigt som man tar medicinen.

Läkemedlet, som innehåller substansen vareniklin, kan sänka toleransen för alkohol och de nya varningarna säger att de som behandlas bör minska sitt drickande. Dessutom kan alkohol och Chamipix ge aggressivt beteende och minnesluckor enligt FDA. Informationen om biverkningarna kommer både ifrån Pfizer som säljer behandlingen samt från FDAs biverkningssystem, FAERS.

Från FAERS-databasen hittade FDA även tecken på att Champix kan sänka tröskeln för att få epileptiska kramper och skriver även in den informationen i varningstexten.

Sedan tidigare finns det varningar att Champix kan ge ett flertal olika neuropsykiatriska biverkningar men faktabakgrunden till dessa eventuella symtom vilar på motstridiga uppgifter. Pfizer genomför just nu en stor klinisk studie som ska utreda säkerhetsriskerna från läkemedlet och resultaten väntas under slutet av 2015.