Nikotinpreparat ersätter inte cigaretter

Nikotinmedel i handeln tycks inte påverka försäljningen av cigaretter. Det visar en undersökning från Finland, där nikotinmedel började säljas utanför apotek i februari.

14 sep 2007, kl 11:09
0

Folkhälsan är skälet till att vi snart ska kunna köpa nikotinläkemedel i handeln i Sverige.  De undersökningar som gjorts tyder dock på att det är tveksamt om nikotintuggummi på Konsum får fler att slänga cigaretterna.

En ny finsk undersökning antyder liksom till exempel tidigare danska rapporter att rökarna gör både ock, det vill säga tuggar tuggummi och röker. Att nikotinpreparaten sedan februari finns att köpa i finska butiker och kiosker har mycket marginellt minskat mängden såld tobak, enligt den finska Apotekartidningen. Enligt tobaksindustrin sjönk försäljningen under första halvåret med 0,7 procent jämfört med samma period i fjol.

I tidningen varnar apotekare för att man kan få ett missbruk av nikotinpreparaten. Experter menar att nikotinpreparaten idag inte används för att sluta röka, utan för att minska antalet cigaretter eller i situationer där det inte är möjligt att röka.