Annons

Möjlig alzheimermedicin passerar in i hjärnan

En ny antikropp med två olika bindningsställen passerar hjärn-blodbarriären och kan angripa alzheimerplack.

7 nov 2014, kl 10:39
0

Foto: IstockPhoto

Hjärn-blodbarriären är naturens sätt att skydda hjärnan från skadliga ämnen genom att stänga ute dem. Samtidigt innebär skyddet att det är svårt att behandla sjukdomar som sitter på andra sidan barriären.

Nu har forskare lyckats framställa en tvådelad antikropp där den ena delen binder ett transportprotein som sitter i blodkärlen i hjärnan. Proteinet binder normalt järnmolekyler som sedan transporteras in i hjärnan. Antikroppen utnyttjar samma väg och väl inne i hjärnan lossnar den och kan använda sin andra del som behandling. Hittills har man visat att teorin fungerar i studier på apor. Den terapeutiska delen av antikroppar riktades då mot ett enzym, BACE1, som producerar amyloid-beta vilket är byggstenar till alzheimersplack.

I apmodellen minskades amyloidkoncentrationen med 50 procent. Nu arbetar forskarna vid Genentech på att framställa antikroppar som har tillräcklig hög kvalitet för att användas i humanstudier.

– Det är en väldigt elegant, smart lösning, säger Robert Vassar vid Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago, som studerar betydelsen av BACE1 vid Alzheimers sjukdom till Nature News.

Konceptet antas kunna anpassas för flera andra behandlingar som transporterar antikroppar in i hjärnan.