Landsting förhandlar om rabatterade priser

Landsting förhandlar om rabatterade priser

Kan landstingen förhandla med läkemedelsindustrin om rabatter på öppenvårdsläkemedel? Ja det strider i alla fall inte mot lagen om offentlig upphandling enligt ett avgörande i Kammarrätten i Göteborg. Om rabattförfrågan bryter mot lagen om läkemedelsförmåner funderar TLV på för tillfället.

13 jun 2012, kl 15:30
0

I början av året gick Region Skåne som första landstig ut med en rabattförfrågan till de läkemedelsföretag som marknadsför de fem TNF-hämmarna, Enbrel, Humira, Remicade, Cimzia och Simponi för behandling av bland annat reumatoid artrit.

– TLV har bedömt läkemedlen som likvärdiga, så vi ville se om något av företagen var berett att ge en rabatt mot att vi så långt det är möjligt rekommenderar läkemedlet, säger Maria Landgren läkemedelschef i Region Skåne.

Regionen fick ett positivt svar från företaget UCB som marknadsför Cimzia samtidigt som Abbott som marknadsför Humira gick till förvaltningsdomstolen då företaget ansåg att landstingets rabattförfrågan egentligen var en offentlig upphandling och sådana får inte landsting göra för öppenvårdsläkemedel.

Ärendet har nu avgjorts i Kammarrätten som gett Region Skåne rätt. Abbotts försök att få ärendet prövat i Högsta förvaltningsdomstol avvisades för några dagar sedan.

Förutom läkemedelsföretag har också apoteksbranschen reagerat på landstingets rabattförfrågan.

I samband med att Region Skåne och företaget UCB kom överens om att landstinget ska få rabatt på Cimzia som expedieras på apoteken gick landstinget ut med en uppmaning till apoteken att ”undvika att ta hem parallellimporterade varianter av Cimzia utan istället lagerhålla och expediera Cimzia UCB”.

I samband med omregleringen fick apoteken möjlighet att tjäna extra pengar genom handel med parallellimporterade läkemedel, det vill säga förhandla sig till ett lägre pris på de parallellimporterade produkterna.

– Naturligtvis förlorar apoteken på det här om de förhandlat till sig ett bättre pris med en parallellimportör, säger Maria Landgren.

– Så naturligtvis blir de irriterade. Men deras vinst kommer ju vare sig landstingen eller patienterna till godo. De rabatter vi som landsting får innebär att vi får pengar att behandla fler patienter med de här läkemedlen.

– Apoteksbranchen har reagerat på att landstinget på det här sättet försöker styra deras försäljning, säger Inger Erlandsson, avdelningschef på TLV. Hon konstaterar samtidigt att landstingen inte kan bestämma vilken produkt apoteken ska sälja när det gäller läkemedel vars patent inte gått ut. Det gör också Andreas Rosenlund informationsdirektör på Kronans Droghandel.

– Men den här typen av kickback till landstinget innebär ju att det indirekt blir en prisskillnad mellan landstingen. Så vi vill nu att TLV tittar på hur det här stämmer med lagen om läkemedelsförmåner som säger att priset ska vara detsamma i hela landet på receptbelagda läkemedel. Vi vill få klarhet i hur spelreglerna ser ut.

Region Skåne är först ut med att förhandla om priset på öppenvårdsläkemedel, men Stockholms läns landsting har nyligen också gått ut med rabattförfrågan till marknadsförarna av TNF-hämmare.

– Om det här håller så att säga hela vägen öppnar det nya möjligheter för oss, säger Maria Landgren.