Kvinnor saknas i hiv-studier

Trots att kvinnor utgör närmare hälften av världens hiv-smittade är de markant underrepresenterade i behandlingsstudier.
5 oktober 2015, klockan 10:10

Utifrån ett könsperspektiv har en amerikansk forskargrupp analyserat mer än 500 hiv-studier som publicerats i framträdande medicinska tidskrifter under flera decennier och som inkluderade arbeten publicerade senast 2012.

De fann att kvinnor till stor del var exkluderade från studierna. I läkemedelsstudierna var cirka 19 procent kvinnor och i vaccinstudierna cirka 38 procent.

Även om vi vet från tidigare studier på hälsoområdet att kvinnor är underrepresenterade var det kanske inte förvånande men en besvikelse med tanke på att närmare hälften av dem som lever med hiv är kvinnor, kommenterar studieförfattaren Dr Mirjam Curno resultatet.
Eftersom analysen omfattar publicerade arbeten till och med 2012 kan könsskillnaderna se annorlunda ut i studier som publicerats senare. 

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

1 Kommentar

Bra att detta uppmärksammas Inger. Kvinnors underrepresentation i studierna är inte ok! Jag beklagade det för 10 år sedan: http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/%E2%80%9Dkvinnor-m%C3%A5ste-delt...

Andra artiklar inom samma ämne