Annons

Oftare antibiotika hos hyrläkare

Det är stor skillnad i hur ofta olika läkare förskriver antibiotika. En studie från landstingen i Jönköping visar att yngre är mer restriktiva än äldre.

23 okt 2013, kl 08:01
1

Distriktsläkare David Tell har undersökt antibiotikaförskrivningen.

Riktlinjerna för antibiotikaförskrivning följs i olika grad och skillnaden kan kopplas till olika typer av läkare. Det framgår av en studie som läkaren David Tell gjort.

Han har gått igenom uppgifter från omkring 265 000 läkarbesök i Jönköpings läns landsting, mellan 2010 och 2012 där patienten haft en infektionsdiagnos. I materialet ingår både privata och offentliga vårdgivare och sammanlagt 480 läkare.
– Resultatet visar att yngre läkare är mer restriktiva och bättre på att följa riktlinjer än äldre kollegor. Dessutom såg vi att hyrläkare förskriver antibiotika betydligt oftare än andra.

För luftrörskatarr förskrev till exempel läkare över 53 år antibiotika i över 30 procent av fallen medan de yngre låg runt 20 procent. Enligt gällande riktlinjer bör man i princip aldrig behandla luftrörskatarr med antibiotika. Även hyrläkare var sämre på att följa riktlinjer och tog till behandlingen i omkring vartannat besök, dubbelt så ofta som genomsnittet.

David Tell tror att en förklaring ligger i de inhyrda läkarnas pressade schema där det kan vara enklare att förskriva än att ta en diskussion om att det inte behövs. Men också i faktum att de inte deltar i utbildningar i samma utsträckning som anställda.
– Byter man arbetsplats ofta så finns nog risken att man inte är lika uppdaterad och dessutom missar man de eventuella utvärderingar och jämförelser som görs mellan kolegorna på en arbetsplats.

En annan skillnad som framkom var att kvinnliga läkare förskrev antibiotika mer ofta än sina manliga kollegor och värst var kvinnliga hyrläkare. De förskrev antibiotika i 53 procent av alla diagnostiserade infektionsbesök medan manliga AT-läkare bara gjorde det i 35 procent av fallen. Av studien framkom också att läkare vid jourmottagningar med en hög arbetsbelastning i hög grad höll sig till riktlinjerna
– Det skulle kunna förklaras med att det främst är yngre läkare som arbetar där, säger David Tell.

Studien är gjord inom ramen för specialistläkarutbildningen och David Tell hoppas att den ska kunna publiceras i en vetenskaplig tidskrift framöver.
– Jag tror det behövs mer diskussion så att man blir mer medveten om sitt eget förskrivningsmönster.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Väs väntade fynd! Hyrläkaren kan inte kolla pat och sina klin fynd och göra en efterbedömning eller uppföljning lika konsekvent som en stationär läkare, som pat vb kan nå via samtal m VC. Ab ges oftare av de läkare som tar hänsyn till 2-3-veckors allvarliga komplikationer av strept A 23 osv, återigen svårt att följa upp, kanske förskriver ab till hela fam mot pingpong-effekter, då den typen av bakt inte förekommer ssk ofta i rapporter om resistens, inte alls?!