Annons

Hur vaccin skyddar mot barnleukemi visat

Hib-vaccin skyddar mot barnleukemi. Nu kan forskare också förklara en bakomliggande mekanism.

21 maj 2015, kl 09:09
0

Tidigare epidemiologiska studier har visat att barn som vaccinerats mot Haemophilus influenzae typ b, Hib, får ett skydd mot att senare utveckla akut lymfoblastisk leukemi, ALL.
ALL är den vanligaste cancerformen hos unga och ligger bakom ungefär 25 procent av cancerfallen bland barn under 15 år.

Nu har forskare i Kalifornien vid UCSF visat att återkommande infektioner av Hib kan leda till immunförsvaret överaktiveras på ett sätt som leder till att förstadier av leukemi utvecklas till en cancersjukdom.

Det är vanligt att barn har celler med så kallade onkogener som kan leda till att cancer utvecklas och i den nya studien ville forskarna undersöka faktorer som kan driva fram en cancersjukdom. De tittade specifikt på två enzymer, AID och RAG, som behövs i immunförsvaret men som också kan orsaka mutationer.

När mössen man undersökte utsattes så att de var kroniskt infekterade blev AID och RAG hyperaktiva och kunde orsaka cancer genom att mutera och klippa i gener vilket kan driva cancerutvecklingen. Forskarna kunde också visa att båda enzymen behövs tillsammans för att orsaka skador som leder till cancer.

Fynden stöds också av den kliniska bilden av att barn som exponeras senare i livet för smittor och som inte vaccinerats då får kraftigare infektioner vilket gör att de löper en större risk för att utveckla ALL.

Hib-vaccination ingår i vaccinationsprogrammet i Sverige och ges i tre doser inom det första levnadsåret.

Studien är publicerad i Nature Immunology och forskarna fortsätter att undersöka om även vaccinationer mot virussjukdomar kan skydd genom liknade mekanismer.

Nyligen visades att mässlingsvaccin även ger skydd mot flera andra infektioner långt efter vaccinationen. De som är ovaccinerade och genomgår en mässlingssjukdom får ett förändrat immunförsvar som gör att man blir mer mottaglig för andra smittor.