Genusmedicin intresserar internationellt
Foto: iStockphoto

Genusmedicin intresserar internationellt

Svenskt arbete med genusmedicin uppmärksammas internationellt och flera länder vill ta del av informationen.

24 sep 2015, kl 08:28
0

I dagarna hölls en internationell konferens i Berlin om genusmedicin. Karin Schenck-Gustafsson, professor och chef för Centrum för Genusmedicin på Karolinska institutet, Ki, med kollegor fanns på plats. Hon är med och bygger upp en bank om kön och genusaspekter på läkemedel med syftet att ge stöd till en bättre läkemedelsbehandling.

– Det finns ett jätteintresse internationellt. Folk från Japan undrade om de kunde ta del av sajten och informationen, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Kunskapsbanken uppdateras ständigt och nytt är att den nu finns översatt till engelska. De cirka 250 rekommenderade läkemedlen i Sverige ska inkluderas och än så länge är runt 150 stycken behandlade.

Förra veckan anordnade även Karolinska institutet ett symposium om kön och genusaspekter på läkemedel med inriktning mot hjärtarytmi. Centrum för Genusmedicin vid Karolinska institutet och Stockholms läns landsting, SLL, har ett samarbetsavtal med Women´s Health Office på den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och det var utgångspunkten för symposiet.

– Det var fantastiskt roligt att höra att amerikanerna är mer framåt än vi i Europa och att vi i Sverige kan göra mer, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Samarbetet mellan Ki, SLL och FDA fortsätter och i början av nästa år träffas de igen. Även arbetet med kunskapssajten kommer att fortsätta.

– När kunskapsbanken är klar, förmodligen nästa år, kommer vi att gå igenom den och redovisa evidensgraderingen och många läkemedel vi hittat, där ordinationen bör förändras.