Fyra gener bakom tvångssyndrom hos hundar

Forskare har identifierat gener som har samband med tvångssyndrom hos hundar. Resultat påverkar också forskningen på människor.

18 feb 2014, kl 10:48
0

Det är forskaren Kerstin Lindblad-Toh och hennes forskargrupper vid Uppsala universitet och Broad Institute i USA som identifierat fyra gener med samband till tvångssyndrom hos hundar. Resultatet som publiceras i nästa nummer av tidskriften Genome Biology kan få betydelse också för forskningen på tvångssyndrom som drabbar människor.

Tidigare studier av tvångssyndrom har gjorts på möss, men i den här har forskarna använt DNA-prover från hundar eftersom deras symptom liknar människans. Forskarna identifierade regioner i arvsmassan som kan kopplas till OCD( Obessive Compulsive Disorder) men också fyra specifika sjukdomsgener som var gemensamma för de hundraser som oftare än andra drabbas av tvångssyndrom, Dobermann pinscher, schäfer, Shetland sheepdog och Jack russel terrier.

Till en början gjordes en storskalig genstudie av Dobermann pinscherhundar för att identifiera vilka genregioner som var mest relevanta för sjukdomen. De regionerna samt relaterade gener sekvenserades sedan hos alla fyra hundraserna, åtta hundar med OCD och åtta utan. Forskarna identifierade specifika genvariationer som återfanns i åtminstone en av de sjuka hundarna men inte i någon frisk. Dessa testades sedan i ytterligare 69 hundar från de fyra raserna och i 19 hundar av andra raser. Forskarna fann fyra muterade gener med tydlig koppling till tvångssyndrom, CDH2, PGCP, ATXN1 och CTNNA2.
Generna med flest mutationer var alla involverade i både bildandet av som av funktionen hos synapserna i nervsystemet. Det tyder enligt forskarna på att tvångssyndrom beror på brister i synapsernas funktion.

Studien kan vara viktig för kunskap om tvångssyndrom hos människa menar forskarna, men det behövs fler studier som visar om samma gener eller andra som samarbetar med dessa fyra, kan orsaka problemen hos människa.
-Vi hoppas att det här leder till bättre förståelse av den underliggande nervsignaleringen vid tvångssyndrom. En bättre förståelse av sjukdomen borde kunna leda till bättre behandlingsmetoder. De läkemedel som finns idag fungerar inte så bra, vare sig för hundar eller människor, säger Kerstin Lindblad-Toh i ett pressmeddelande.