Annons
Förlegad uppdelning av läkemedel
Paneldiskussion med Pehr Lind, Ellen Vinge, Jan Andersson, Barbro Westerholm, Robert Ström, Sofia Wallström och Calle Waller. Foto: Petra Hedbom

Förlegad uppdelning av läkemedel

Att tala om sluten- och öppenvårdsläkemedel passar inte in i dagens verklighet. Detta enade flera av deltagarna under Läkemedelsdagen.

4 apr 2014, kl 10:33
1

Oro för felaktigt använda sjukvårdspengar och en gammaldags syn på uppdelningen av läkemedel var några av frågorna som debatterades under Läkemedelsdagen i veckan. Representanter från myndigheter, vård, politik och patientorganisationer angrep läkemedelsfrågor ur flera perspektiv.

Calle Waller, vice ordförande i Prostatacancerförbundet tyckte att Sverige blivit för pengafokuserat.
– Vi har gått från att vara en nyfiken och innovativ nation till en krämarnation där allt handlar om kostnader. Det gör att patienter inte får tillgång till effektiva läkemedel.

I en avslutande paneldebatt handlade mycket om hur dagens modell för subvention av läkemedel fungerar. Flera var kritiska.
– Vi behöver utveckla den modell vi har eftersom vi har ett nytt läge idag som kräver nya lösningar, sade Sofia Wallström, gd på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Ellen Vinge, ordförande i Kalmar läns läkemedelskommitté, efterlyste också bättre möjligheter att göra studier där två befintliga preparat jämförs.
– Sådan studier är inte industrin intresserade av men jag upplever att SKL inte heller är det. Jag vill se mer drag från deras håll, sade hon.

Sofia Wallström pratade om fenomenet att företag väljer att plocka bort läkemedel ut förmånen. Inget nytt enligt henne men det har blivit en ökning. Ellen Vinge var kritisk.
– Att företagen väljer att plocka bort läkemedel som tidigare legat inom förmånen leder till att patienterna måste betala, något jag tycker illa om, sade hon.

Riksdagspolitikern Barbro Westerholm, (FP) tog upp svårigheten när Läkemedelsverket och TLV gör olika bedömningar av ett läkemedel.
– Det blir en krock för vanliga människor när ett preparat godkänns och bedöms vara effektivt men sedan inte kan användas på grund av hälsoekonomiska bedömningar. Det kokar ner till frågan vad ett människoliv är värt.

Hon sade också att det finns pengar i läkemedelsbudgeten men att en stor del av pengarna används fel.
– Felaktig läkemedelsanvändning kostar mycket. Om vi skulle komma tillrätta med det och annat felaktigt resursutnyttjande skulle det frigöras pengar till nya läkemedel.

Läkemedelsdagen arrangerades av Dagens Medicin, Läkemedelsverket och Lif.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Positivt när en myndighet visar att man vill vara proaktiv. Att ha samma förutsättningar för läkemedel oavsett var i vårdkedjan man blir behandlad är jämlik vård.