Annons

Dålig följsamhet för strokepatienter

Patienter som drabbats av stroke avslutar ofta sin läkemedelsbehandling redan efter två år trots att den är tänkt att vara livet ut.

29 nov 2013, kl 09:30
0

Maria Sjölander forskar om läkemedelsbehandling efter stroke.

De flesta av de som drabbas av stroke får behandling med läkemedel för att förhindra att de drabbas av ytterligare stroke. Trots att den förebyggande behandlingen är tänkt att vara livslång avslutar många patienter sin behandling redan efter ett par år. Den framkommer i en avhandling från Umeå universitet.

Enligt Maria Sjölander som skrivit avhandlingen tar de flesta av patienterna sina läkemedel enligt ordination den första tiden efter sjukdomen. Men inom två år har mellan 25 och 50 procent gjort uppehåll i uthämtandet av läkemedlen.
– Eftersom stroke är en folksjukdom med cirka 30 000 insjuknanden per år utgöt en bristande långtidsanvändning av dessa läkemedel ett folkhälsoproblem, säger hon i en presskommentar.

Resultaten i hennes avhandling grundar sig på data från det nationella kvalitetsregistret för strokevård, Riks-Stroke och Läkemedelsregistret. Dessa har kompletterats med en enkät om personliga attityder och uppfattningar om läkemedel.

Av resultaten framgår också att det fanns skillnader i förskrivning av blodfettssänkande och blodförtunnande efter stroke. Män ordinerades läkemedlen i högre utsträckning än kvinnor och personer med hög utbildning och hög inkomst fick oftare preparaten utskrivna än de med lägre inkomst och utbildning. Avhandlingen visar också att de personer som fortsatte att använda läkemedlen efter utskrivning från sjukhus i högre utsträckning hade använt förebyggande läkemedel redan innan de drabbats av stroke.

Personer som redan tre månader efter en stroke uppgav att de inte alltid följer ordinationerna var mer negativt inställda till läkemedel i allmänhet och till nyttan med att använda läkemedel jämfört med de som följde ordinationerna.
-Det här visar att det är väldigt viktigt att beakta patienternas personliga attityder och uppfattningar för att kunna förbättra användningen av förebyggande läkemedel, säger Maria Sjölander.

Maria Sjölander försvarar sin avhandling ”Användning av sekundärpreventiva läkemedel efter stroke” den 29 november.