Cerazette tas ur förmånen

Cerazette tas ur förmånen

Det populära preventivmedlet Cerazette försvinner från förmånen och kvar finns istället utbytbara generika.

13 jan 2016, kl 09:31
0

Åsa Mörner, legitimerad barnmorska.

Originalläkemedlet Cerazette kommer från och med den 1 februari i år att utträda från förmånen.

– Rent praktiskt betyder det att barnmorskor och läkare kommer att behöva förskriva något av de generika som finns kvar inom förmånen för att patienterna ska få läkemedlet inom högkostnadsskyddet, säger Inger Erlandssson, avdelningschef för prissättning och tillsyn på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Det finns sju till åtta generikaalternativ till läkemedlet, beroende på förpackningsstorlek. Men om man vill ha just Cerazette får man i fortsättningen betala hela kostnaden själv. Om man däremot har ett recept på Cerazette som är utfärdat innan den 1 februari så är det möjligt att få läkemedel inom förmånerna under receptets giltighetstid, men det måste då vara det läkemedel som apoteket byter till.

P-pillret Cerazette är ett av de populäraste p-pillren i Sverige och innehåller den verksamma substansen desogestrel. Det är både förpackningarna 3×28 och 6×28 som kommer att tas ur förmånen.

För att läkemedlet ska kunna expedieras inom högkostnadsskyddet och för att utbyte ska kunna ske på apotek måste därför läkare och barnmorskor förskriva något av de generiska medlen som innehåller desogestrel och som finns inom förmånerna.

Åsa Mörner, som är legitimerad barnmorska och styrelseledamot i Barnmorskeförbundet, menar att det är viktigt att informera kvinnor som vill fortsätta med samma typ av preparat att det finns alternativa varianter som ingår i högkostnadsskyddet. Dock ser hon en risk i att kvinnor kanske inte söker upp en barnmorska för att få tydlig information.

– Det finns en risk att man i stället för att uppsöka en barnmorska faktiskt slutar med preventivmedel, vilket kan leda till ökat antal aborter, säger hon.

Dessutom ser Åsa Mörner det som problematiskt för vissa kvinnor att hitta ett likvärdigt alternativ. Det är, enligt henne, många kvinnor som använder läkemedlet och det kan vara svårt för vissa att hitta ett bra alternativ.

– För vissa kvinnor är det enkelt att hitta ett preventivmedel som fungerar väl och inte ger ohanterliga biverkningar medan det för vissa är svårare. För de som använt Cerazette under en längre tid och som haft svårt att hitta ett lämpligt preventivmedel för just dem så kan det kännas besvärligt att behöva byta preparat. Även om det finns generika så upplever en del kvinnor att preparaten skiljer sig åt och att det ena preparatet kan ge oönskade biverkningar medan det andra inte gör det. Det kanske kan relateras till de olika hjälpämnena i preparaten, även om det verksamma ämnet är det samma, säger hon.

Det är läkemedelsföretaget Merck Sharp & Dohme, MSD, som tillverkar Cerazette. Företaget har valt att ta läkemedlet ur förmånerna efter att TLV fastställt ett takpris för den här gruppen av läkemedel. Något som är ovanligt, enligt Inger Erlandsson.

– Det kan finnas många skäl till att ett läkemedelsföretag väljer att ta ett läkemedel ur förmånerna men det är verkligen inte vanligt att företag tar sin produkt ur förmånen efter att vi har fastställt takpris. Det är snarare så att man anpassar sig till den nya takprisnivån, säger hon.

År 2011 begärde MSD att läkemedlet skulle lyftas ur läkemedelsförmånen, för att sedan 2014, ansöka och beviljas återinträde av p-pillret i förmånen.