Bra mot flera cancertyper

Patienter med spridd magsäckscancer och spridd blåscancer svarade på behandling med PD1-hämmaren pembrolizumab.

2 okt 2014, kl 08:09
0

Läkemedelsföretaget MSD presenterade under cancerkongressen ESMO 2014 resultaten från två studier på PD1-hämmaren pembrolizumab. PD1-hämmare är en ny klass läkemedel som blockerar bindningen av två av PD1-proteinets ligander, PDL1 och PDL2, för att aktivera T-cellerna och immunförsvaret. Pembrolizumab blev nyligen godkänt mot metastaserat malignt melanom i USA under namnet Keytruda.

I en fas I-studie behandlades 39 patienter med PDL1-positiv spridd magsäckscancer med pembrolizumab som monoterapi. Resultaten visade att 31 procent av patienterna svarade på behandlingen. Vanliga biverkningar var trötthet och problem med sköldkörteln. Det rapporterades ett behandlingsrelaterat dödsfall. Till våren planeras en fas II-studie, skriver MSD i ett pressmeddelande.

Det presenterades också en andra fas I-studie på patienter med PDL1-positiv spridd urinblåsecancer. De 29 patienterna behandlades med pembrolizumab som monoterapi. 24 procent av patienterna svarade på behandlingen. Medianöverlevnaden var 9,3 månader. De vanligaste biverkningarna var trötthet, illamående och ödem. Det förekom inget behandlingsrelaterat dödsfall.

Baserat på dessa resultat planerar nu MSD att påbörja en fas III-studie i slutet av året.