Bäst effekt med vaccin på morgonen

När på dagen man vaccinerar sig kan ha betydelse för hur bra skydd vaccinet ger, enligt ny forskning.

9 maj 2016, kl 07:30
0

I en klusterrandomiserad studie undersökte brittiska forskare effekten av tre säsongsinfluensavaccin under åren 2011 till 2013, administrerade olika tider på dygnet. Resultaten visade att vaccinet hade bäst effekt om det gavs på förmiddagen jämfört med på eftermiddagen, mätt med avseende på antikropssvar.

I studien ingick 276 personer 65 år och äldre som vaccinerades mot säsongsinfluensa med aktuellt influensavaccin vid 24 mottagningar i West Midlands i Storbritannien. De tre virusstammarna som användes var H1N1, H2N2 och B.

Patienterna delades in i två grupper där ena gruppen med 141 patienter fick vaccin mellan klockan 9 och 11 på förmiddagen och den andra gruppen med 135 patienter vaccinerades mellan 15 och 17 på eftermiddagen.

Innan vaccinationen fick samtliga deltagare lämna ett blodprov. En månad efter vaccinationen fick deltagarna lämna ett nytt blodprov som analyserades med avseende på antikroppar mot influensaviruset, koncentration av de inflammationsreglerande cytokinerna IL-6 och IL-10 och sju steroidhorminer, däribland kortisol, kortison och testosteron.

Resultatet visade att för två av de tre virusstammarna, H1N1 och B, var antikropssvaret, som var det primära effektmåttet, statistiskt signifikant högre om vaccinet gavs på förmiddagen jämfört med på eftermiddagen. Däremot sågs ingen statistiskt säkerställd skillnad för H3N2-viruset.

– I dag läggs stora resurser på att förebygga influensainfektioner, särskilt hos äldre, samtidigt som man vet att endast hälften utvecklar antikroppar för ett tillräckligt skydd. Våra resultat visar att genom att ge vaccinationer på morgonen kan effektiviteten förbättras utan några extra kostnader, sade Janet Lord, professor vid institutionen för inflammation och åldrande vid universitetet i Birmingham och en av författarna bakom studien.

Om skillnaderna i antikropssvar vid olika vaccinationstider innebar någon klinisk skillnad i insjuknande i influensa undersöktes inte. Forskarna konstaterar också att studien har begränsningar i och med att den var relativt liten.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Vaccine och finns att läsa här.