Astrazeneca satsar i Mölndal

Anläggningen i Mölndal blir ett av tre forskningscentra som Astrazeneca satsar på. Men globalt försvinner 1600 tjänster. Samtidigt flyttas huvudkontoret från London till Cambridge.

18 mar 2013, kl 16:02
0

När Astrazeneca presenterat sin nya affärsstrategi står det klart att de ska investera i tre strategiska forsknings- och utvecklingscentra, varav ett är anläggningen i Mölndal utanför Göteborg. Företaget väljer också att flytta huvudkontoret från London till Cambridge. Majoriteten av tjänsterna i London flyttas till det nya huvudkontoret. Huvudkontoret i London stängs efter flytten 2016.

Förutom Mölndal kommer Astrazeneca att satsa på centra i Gaithersburg i USA och Cambridge i Storbritannien.  Anläggningen i Mölndal kommer att bli ett strategiskt center för forskning och utveckling med inriktning på små molekyler. Omkring 500 miljoner amerikanska dollar kommer företaget att lägga på en helt ny anläggning i Cambridge med fokus på innovative biosciences. I Gaithersburg kommer fokus att ligga på biologiska läkemedel.
Totalt kommer 1 600 tjänster att försvinna från företaget när forskning och utveckling koncentreras till tre platser. Majoriteten av personalminskningarna sker i USA och Storbritannien.

I och med konsolideringen lägger man ner forskningen i Alderey Park i Storbritannien. Dessutom kommer totalt omkring 2 500 tjänster att flyttas i och med omstruktureringen. 1 600 tjänster kommer att flyttas till bland annat den nya forskningsanläggningen i Cambridge. Däremot kommer cirka 700 tjänster utanför forskning och utveckling att vara kvar i Alderey Park.

1 200 tjänster kommer även att försvinna från Wilmington i USA då flera funktioner flyttas, bland annat global läkemedelsutveckling. Wilmington kommer att fortsätta vara Astrazenecas centrum för marknadsföring och försäljning i Nordamerika med cirka 2 000 medarbetare.

Omstruktureringen beräknas kosta 1,4 miljarder amerikanska dollar i engångskostnader, varav 800 miljoner dollar är kontantkostnader. Astrazeneca räknar med att de årliga besparingarna vid 2016 är 190 miljoner dollar.