Antibiotika hjälper inte vid inflammation av tarmfickor

Patienter som drabbas av akut inflammation av tarmfickor på tjocktarmen blir inte hjälpta med antibiotika. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.

12 mar 2012, kl 14:28
0

Divertikulit, inflammation av tarmfickor på tjocktarmen, är en relativt vanlig sjukdom som sedan 50-talet behandlats med antibiotika. Nu visar en randomiserad studie att behandlingen inte gör någon nytta. Studien ingår i överläkaren Abbas Chaboks avhandling, Colonic Diverticulitis: Diagnostic and Therapeutic Aspects och är den första som undersökt behovet av antibiotikabehandling vid akut okomplicerad divertikulit.
? Alla tillgängliga riktlinjer på området förordar sedan många år antibiotikabehandling, utan att man egentligen haft några vetenskapliga bevis för nyttan med den, säger Abbas Chabok som arbetar vid kirurgkliniken i Västerås.

I studien, som pågick
mellan oktober 2003 och januari 2009, ingick 623 patienter, 403 kvinnor. Tio kirurgiska kliniker i Sverige och en på Island deltog. Patienter med diagnosticerad akut okomplicerad divertikulit lottades till behandling med eller utan antibiotika. Resultatet visar att behandling med antibiotika inte förhindrar kirurgisk komplikation, inte förkortar vårdtiden och inte förebygger recidiv i sjukdomen och därför med tanke på den ökande resistensen inte bör användas vid okomplicerad infektion i tarmfickor är forskarens slutsats.
? Nu har vi visat i en randomiserad studie att det inte behövs, men fortfarande finns det de som tvekar när jag presenterar resultatet vid möten och på kongresser, säger Abbas Chabok.

Behandlingen, menar han,
bygger på tradition och ett ?för säkerhets skull-tänkande? som det nu är dags att göra upp med.
Den här studien är alltså den första som gjorts, men om den reproduceras kommer resultatet enligt överläkare Jörgen Rutegård vid Umeå universitetssjukhus att innebära ett paradigmskifte.

I en annan studie
som ingår i avhandlingen har Abbas Chabok funnit en hög grad av resistens hos vanliga tarmbakterier mot antibiotika som idag används frekvent vid prevention och behandling inom bukkirurgin. De fynden menar Abbas Chabok bör leda till en omprövning av den nuvarande antibiotikapolicyn.