Annons

Analys förutsäger allvarlig biverkan

Med genanalys kan man förutsäga patienters risk för biverkningar av statiner.

18 jun 2014, kl 11:57
0

Mia Wadelius är docent och överläkare i klinisk farmakologi.

Det är Akademiska laboratoriet i Uppsala som med hjälp av en farmakogenetisk analysmetod kan undersöka om patienten har en viss variant av genen SLCO1B1, som kodar för transportprotein. Patienter med dubbla anlag av genvarianten får högre nivåer av aktivt läkemedel vilket ökar risken för allvarliga muskelbiverkningar av statiner.

Risken är störst vid höga doser simvastatin och hos patienter med fler riskfaktorer. I sällsynta fall kan läkemedlen leda till sönderfall av muskelceller som i sin tur leder till njursvikt.
– Analysen ger en fingervisning om patienten har ökad risk för allvarliga biverkningar, säger Mia Wadelius, docent och överläkare i klinisk farmakologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Idag är det relativt okänt med farmakogenetiska analyser inom sjukvården, men Mia Wadelius menar att metoden borde få ökad betydelse.
– Om man som läkare till exempel behöver sätta in högre doser, framförallt av simvastatin, så kan man göra analysen för att få veta om patienten har den här mutationen och i så fall byta läkemedel.