Annons
Nya tekniker kan ge tidig information om diagnos

Nya tekniker kan ge tidig information om diagnos

?Vi som arbetar med läkemedelsutveckling lever i en fantastisk tid?, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH och verksam vid Scilifelab.

8 nov 2016, kl 16:28
0

LÄKEMEDELSKONGRESSEN. Läkemedelsutvecklingen har mer och mer skiftat från enbart kemiska molekyler till biologiska läkemedel baserade på proteiner. I Sverige har regeringen lanserat ett antal satsningar på både forskning och produktion av biologiska läkemedel.

Mathias Uhlén har bland annat varit med och tagit fram the human protein atlas med en kartläggning av människans samtliga proteiner. Han tror att den ökade kunskapen om de mänskliga byggstenarna inte bara kan användas för att utveckla nya biologiska läkemedel utan också för att hitta tidiga sjukdomsmarkörer.

– Min vision är att försöka kombinera den klassiska diagnostiken som finns på sjukhus som till exempel mätning av kolesterol med de nya -omicsteknikerna (bland annat genomics, proteomics, metabolomics, reds. anm.), sade Mathias Uhlén, under en programpunkt på Läkemedelskongressen.

Genom ett årligt blodprov som analyseras på detta sätt skulle man enligt Mathias Uhlén kunna få ett mått på den biologiska åldern.

– Vi hoppas även kunna hitta tidiga tecken på sjukdom, innan man fått symtom, och kunna ta fram mer individualiserade behandlingar för kommande sjukdomar.

I ett nytt projekt har Mathias Uhlén och kollegor arbetat med ”friskhetsprofilering”. I det har man tittat på 100 friska personer som bland annat fått lämna blod-, urin-, saliv- och fecesprov var tredje månad som sedan analyserats med nämnda -omicstekniker och klinisk kemi.

– I dagsläget har vi en massa data och om det kommer att leda till några kliniskt intressanta saker vet vi inte. Förhoppningen är att vi ska kunna förutsäga vad som kommer att hända med dessa individer på sikt.

Inom läkemedelsutvecklingen utgörs enligt Mathias Uhlén ungefär hälften av de stora bolagens pipelines numera av biologiska läkemedel, och resten av kemiska substanser. Men även om de biologiska läkemedlen är på frammarsch är knappast småmolekylernas tid förbi. Eftersom de biologiska läkemedlen består av relativt stora molekyler verkar de framförallt utanför cellen och i blodet.

– Hur framtiden ser ut beror på hur bra vi blir på att få in de biologiska läkemedlen i cellerna, men jag hoppas och tror att fördelningen förblir ungefär 50-50 i bolagens pipelines. Oavsett är det en fantastisk tid för oss som arbetar med läkemedelsutveckling, sade Mathias Uhlén.