Nya rekommendationer om urinvägsinfektion

Resistensläget har förändrats sedan de förra rekommendationerna, skriver Läkemedelsverket.

14 december 2017, klockan 10:57
0

Läkemedelsverket uppdaterar nu de tio år gamla rekommendationerna för behandling av urinvägsinfektion i öppenvård. De tidigare rekommendationerna gällde endast kvinnor, nu omfattas även behandling av män i dokumentet.

Syftet är att minska risken för antibiotikaresistens. Urinvägsinfektion är en vanlig åkomma i befolkningen och en av de vanligaste anledningarna till antibiotikabehandling utanför sjukhus. Därför är det givetvis viktigt att rätt antibiotika förskrivs vid rätt tillfälle. Sedan de förra behandlingsrekommendationerna skrevs 2007 har resistensläget förändrats, konstaterar Läkemedelsverket. Till exempel ses en ökad resistens bland urinvägspatogener mot ciprofloxacin och cefalosporiner.

– De nya rekommendationerna tar ett helhetsgrepp kring diagnosen urinvägsinfektion och syftar till att minska risken för utveckling av antibiotikaresistens, säger Pia Bylund, som hållit i framtagandet av de nya rekommendationerna, i en kommentar på Läkemedelsverkets hemsida.

De nya rekommendationerna baseras på ett expertmöte som hölls i våras, bakgrundsdokument om diagnostik, handläggning och antibiotikabehandling samt läkemedlens produktresuméer.

 

 

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här