Annons
Nya rekommendationer för diabetesbehandling

Nya rekommendationer för diabetesbehandling

Individanpassning betonas i Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer för diabetes typ 2.

18 okt 2017, kl 12:02
0

Det är tack vare att det nu finns många fler behandlingsalternativ jämfört med när de tidigare rekommendationerna togs fram, 2010, som rekommendationerna nu kan fokusera på individanpassade behandlingar.

– Vi har fler säkra och effektiva verktyg i verktygslådan nu, säger Björn Eliasson, professor och överläkare på diabetesmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset och en av dem som tagit fram de nya behandlingsrekommendationerna. Därför kan vi nu i mycket högre grad skräddarsy behandlingen efter varje patients förutsättningar.

De glukossänkande läkemedlen som kommit de senaste åren är framför allt GLP-1-analoger, DPP-4-hämmare och SGLT2-hämmare. Metformin utgör dock fortfarande grundbehandlingen för alla läkemedelsbehandlade patienter med diabetes typ 2. Den allra mest grundläggande behandlingen är dock inte farmakologisk, utan handlar om livsstilsförändringar.

Den nyaste läkemedelsgruppen, SGLT2-hämmarna, fungerar genom att påverka njurarna att utsöndra mer socker i urinen och därmed sänka glukoshalten i blodet.

– De här läkemedlen har visat sig ha fler gynnsamma effekter, säger Björn Eliasson. De sänker även risken för hjärt-kärlsjukdom.

Men läkemedlen, som i Sverige finns som substanserna kanagliflozin, dapagliflozin och empagliflozin, har också visat sig medföra vissa risker. För knappt två år sen krävde den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varningstexter om riskerna för ketoacidos och allvarliga urinvägsinfektioner på läkemedelsförpackningarna. Tidigare i år gick svenska Läkemedelsverket ut med information om att kanagliflozin har visat sig ha samband med höga risker för tåamputationer, något som FDA i maj också krävde varningstext om på läkemedelsförpackningarna.

Björn Eliasson betonar att de nya riktlinjerna inte lyfter fram någon särskild farmakologisk behandling, utan just pekar på den individuella anpassningen för varje patient.

Läkemedelsverkets nya rekommendationer har tagits fram i samverkan med Socialstyrelsen, som uppdaterande de nationella riktlinjerna för diabetesbehandling tidigare i år, som Läkemedelsvärlden.se skrev om då.