Foto: iStockphoto

Nu ska nätdrogerna utredas

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning som ska göra en bred översyn av problemet med vissa psykoaktiva substanser, NPS, så kallade nätdroger.

4 november 2015, klockan 10:30
2

Det är vanligt att psykoaktiva substanser som förbjuds, snabbt ersätts med nya substanser där den kemiska strukturen har ändrats. Men substansen har fortfarande samma effekt som den tidigare. I dag klassificeras varje substans enskilt, men utredningen ska nu se över möjligheterna att kunna klassificera en hel grupp av dessa hälsofarliga varor.

Utredningen har i uppdrag att bland annat ta fram olika åtgärder för att snabbare kunna klassificera substanserna som finns eller kommer att kunna finnas på den svenska marknaden. Det är ännu inte klart vem eller vilka som ska hålla i utredningen.

I uppdraget ingår dessutom att se över möjligheterna till att tillfälligt förbjuda försäljning av substanser som kan räknas som narkotika eller hälsofarliga varor.

Regeringen skriver på sin hemsida att bakgrunden till utredningen är att nya psykoaktiva substanser som kan vara en fara för människors liv eller hälsa, eller som kan vara beroendeframkallande och ha euforiserande effekter, sprids fort. Det är främst ungdomar som har blivit sjuka eller dött i samband med att de använt substanserna som sprids ofta via handel på internet.

När en ny substans ska klassificeras som narkotika eller hälsofarlig vara görs det genom att regeringen fattar ett beslut om att lägga till substansen i en bilaga till förordningen om kontroll av narkotika eller förbud mot hälsofarliga varor. Men innan ett sådant beslut kan tas måste en anmälan till kommissionen ha lämnats, som följer EU direktiv och grundar sig på ett klassificeringsunderlag från Folkhälsomyndigheten eller Läkemedelsverket.

Detta tar tid och tanken är nu att utredningen ska se över möjligheten att snabba på processen för att snabbare komma åt att reglera de nya substanserna som narkotika eller hälsofarliga varor.

Uppdraget ska slutredovisas om ett år, den 1 november 2016.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det vore bättre att förbjuda alla nya substanser till dess att de har anmälts, blivit klassade och godkända. Alltså en process likande den som gäller för att få försäljningstillstånd för ett nytt läkemedel.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här