Nice inflytande ska granskas

Påverkas Sverige av brittiska beslut om godkännande och subventionering av läkemedel? Det ska en studie nu ta reda på för att se om Nice har betydelse som sträcker sig utanför landets gränser.

16 aug 2010, kl 18:27
0

Vad det brittiska rådgivande organet Nice säger ja eller nej till kan få konsekvenser för företag och sjukvårds långt utanför Storbritannien. Det är i alla fall vad företaget GfK Healthcare misstänker som i höst ska inleda en studie för att se hur det förhåller sig.

Nice är det organ som ger rekommendationer till den brittiska hälsovårdsmyndigheten National Health Service, NHS om vilka läkemedel, medicinteknik och vård som bör godkännas och subventioneras av staten. Enligt uppgifter i tidningen Scrip anser företaget att ett negativt besked från Nice gör det betydligt svårare för en produkt att bli godkänd i EU och USA. Med start i september kommer de därför att samla in data från beslutsfattare i Sverige, Spanien, Italien och Nederländerna och jämföra utfallen.

Syftet med undersökningen är också att se om de kriterier som Nice har för sina beslut är lämpliga att ha i andra länder med annorlunda hälso- och sjukvårdssystem. Tanken är att företagen kan använda resultatet för att underlätta sina ansökningsförfaranden.

De rekommendationer som Nice ger är i princip de som NHS fastställer i beslut men det kan komma att ändras.  I och med regeringsskiftet i Storbritannien står NHS och Nice inför stora förändringar och mycket tyder på att Nice kommer att få en mer rådgivande funktion än att var den som säger ja eller nej. Enligt en artikel i brittiska InPharm vill den nya koalitionsregeringen att NHS ska ha större frihet än nu vad gäller Nice rekommendationer. Om detta blir verklighet kommer det för läkemedelsföretagen innebära att det inte är med Nice de ska komma överens.
 
På senare år har Nice förhandlat fram rabatter och olika typer av avtal där läkemedelsföretagen har stått för en del av kostnaderna för till exempel dyra cancerbehandlingar. Enligt den nya planen för NHS, som ska inledas först 2014, ska dessa förhandlingar ske direkt mellan företagen och NHS istället.