Många narkotikaklassade läkemedel beslagtagna

Narkotikaklassade läkemedel som sömnmedel och lugnande medel var preparat som togs i beslag under förra året, visar Läkemedelsverket analys av operation Pangea.

14 januari 2016, klockan 11:36
0

Fakta om operation Pangea

Pangea är en internationell operation som samordnas av Interpol. I Sverige samarbetar Läkemedelsverket och Tullverket och försändelser som misstänks innehålla olagliga läkemedel tas i beslag. Operationen verkar mot illegal läkemedelsförsäljning och det är sjunde året i rad som Läkemedelsverket deltar i Pangea.

Operation Pangea är ett årligt återkommande samarbetsprojekt, mellan Polis och Tullverk tillsammans med Läkemedelsverket, för att verka mot olaglig försäljning på nätet av illegala läkemedel.

Under hösten har Läkemedelsverket analyserat preparat som togs i beslag i samband med operation Pangea. Myndigheten konstaterar att beslagen bland annat innehöll narkotikaklassade läkemedel som sömnmedel och lugnande medel, men också antibiotika och bantningsprodukter.

Ett av beslagen innehöll 740 kapslar av antibiotikan norfloxacin och de största beslagen innehöll sömnmedel och lugnande medel.

Ann-Kristin Arvidsson, gruppchef på Läkemedelsverket uppmanar till att endast köpa receptbelagda läkemedel på godkända apotek, även när man handlar på internet.

– Förfalskade och olagliga läkemedel är ett stort och allvarligt problem globalt. I Sverige riskerar privatpersoner att komma i kontakt med sådana produkter via köp från andra källor än godkända apotek, till exempel från oseriösa handlare på internet eller på resor, säger hon i ett pressmeddelande.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här