Lovande för ebolavaccin

Det pågår en mängd forskning för att få fram ett vaccin som skyddar mot ebola. Nu tycks en kandidat vara på väg.

10 augusti 2015, klockan 11:12
0

Vaccinet VSV-ZEBOV mot ebola har testats i Guinea och uppvisat mycket lovande resultat. En klinisk prövning påbörjades i våras där 4 000 personer som varit i kontakt med ebolasmittade vaccinerades. Enligt de första resultaten har inte någon insjuknat.

I de första försöken visade det sig ge ett hundraprocentigt skydd, enligt en studie i The Lancet. Men Världshälsoorganisationen WHO, som tillsammans med norska Folkhälsoinstitutet, Läkare utan gränser och guineanska myndigheter deltagit i studien, bedömer att skyddet kommer att visa sig vara mellan 75 och 100 procent.

Även om resultaten är preliminära så kan det här vaccinet bli det första som visat sig vara effektivt mot ebola. I Guinea fortsätter nu vaccineringen och kommer troligen också att utvidgas till att omfatta barn, enligt BBC.
Läkare utan gränser vill nu att vaccinet också ska börja användas i Liberia och Sierra Leone.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här