Licensläkemedel på valfritt apotek

Patienter ska återigen kunna hämta ut licensläkemedel på valfritt öppenvårdsapotek. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.

29 februari 2016, klockan 09:27
0

I remissen vill regeringen genomföra ett antal förändringar i regleringen av olika läkemedel för särskilda behov, främst licensläkemedel, för att förenkla för patienten.

Licensläkemedel är läkemedel som inte är godkända, men som får säljas om Läkemedelsverket beviljat särskilt tillstånd i det enskilda fallet. Det kan exempelvis röra sig om ett läkemedel mot epilepsi som inte är godkänt i Sverige men i något annat land. Licensen kan gälla för en klinik, men oftast för en specifik patient och det är apoteket som ansöker om licens.

I dag, efter omregleringen, är det enbart möjligt att hämta ut licensläkemedlet på apotek som tillhör samma kedja som det som ansökt om licensen. I annat fall krävs en ny licensansökan. För att underlätta för patienterna föreslår nu regeringen en lagändring som gör det möjligt både för patienter och djurägare att hämta ut licensläkemedel på valfritt öppenvårdsapotek.

Förslaget väntas träda i kraft den 1 januari 2017.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här