Läkemedlen som väntas göra avtryck

PD1-hämmaren Opdivo och det omtalade hjärtläkemedlet Entresto spås göra avtryck under 2016, enligt en prognos av First word pharma.

26 januari 2016, klockan 13:27
0

Hjärtläkemedlet Entresto, sakubitril/valsartan, godkändes av europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, i slutet av förra året för behandling av hjärtsvikt. Läkemedlet väckte uppmärksamhet förra året när Novartis valde att stoppa en pågående studie. Anledningen var att effekten var så bra att man valde att ge Entresto, tidigare LCZ696, även till placebogruppen.

Andra läkemedel som nyligen kommit ut på marknaden och förväntas göra stora avtryck under året är PD1-hämmaren Opdivo, nivolumab, och PCSK9-hämmarna Repatha, evolocumab, och Praluent, alirokumab, från BMS, Amgen, Regeneron och Sanofi. Opdivo är i dag godkänt för behandling av malignt melanom och icke-småcellig lungcancer. PCSK9-hämmarna används för att behandla höga värden av LDL-kolesterol.

Kombinationsläkemedel som väntas bli godkända av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i slutet av januari är bland annat hepatit C-medlen Grazoprevir och Elbasvir från Merck & Co. Kombinationen har visat sig vara effektiv i nischade populationer, så som hos patienter med kronisk njursjukdom samt patienter som samtidigt var infekterade med hiv. Godkännandet väntas förbättra tillgången och minska kostnaderna för behandling.

Kandidater i pipeline som väntas få stor uppmärksamhet under året är CAR-T-terapier. Cellterapin går ut på att patientens egna immunceller modifieras genetiskt för att bekämpa tumörceller. Novartis är ett av bolagen som väntar in centrala uppgifter för behandling av lymfatisk leukemi innan man väntas skicka in en amerikansk ansökan i slutet av 2016.

Även biosimilarer väntas få stor uppmärksamhet under 2016. Benepali, etanercept, är en biosimilar till Amgen och Pfizers Enbrel. Läkemedlet rekommenderas godkännande för användning vid behandling av reumatoid artrit, psoriasisartrit, plackpsoriasis och axial spondylarartrit inklusive ankyloserande. Benepali från Biogen rekommenderades godkännande av EMAs råd CHMP i slutet av förra året och läkemedelsföretaget väntas få ut läkemedlet på marknaden de närmaste veckorna.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här