Läkemedlen som kan skada vatttenmiljön

Läkemedel som passerar genom kroppen riskerar att komma ut i vattenmiljön. Ett nytt förslag vill ge Naturvårdsverket i uppdrag att bevaka 22 olika substanser.

8 september 2015, klockan 11:00
2

Mätningen av läkemedel i miljön bör samordnas av Naturvårdsverket enligt ett förslag.

Inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin har en arbetsgrupp för miljöindikatorer nu lämnat förslag till Socialdepartementet och Centrum för läkemedelsanvändning på 22 läkemedelssubstanser, vars förekomst i vattenmiljö gruppen anser det relevant att bevaka.

Förslaget från arbetsgruppen är att Naturvårdsverket får till uppgift att samordna uppföljningen. Bland de läkemedel som bör följas enligt förslaget ingår bland annat inflammationshämmande, antibiotika och hormonstörande substanser.

Idag görs mätningar av läkemedelssubstanser av olika aktörer, till exempel landsting. Men en samordning av uppföljningen gör att de offentliga resurserna används bättre, menar arbetsgruppen.
 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här