Läkemedel med sensor utvärderas av FDA

Ett läkemedel med inbyggd sensor utvärderas nu av FDA för ett eventuellt godkännande.

28 september 2015, klockan 09:11
0

Foto: iStockphoto

Sensorn registrerar när patientens mage tar upp medicinen och det är första gången en sådan här typ av digital medicin behandlas av FDA, skriver The Pharmaceutical Journal.

Båda produkterna, den antipsykotiska aripiprazol och sensorn har blivit godkända var för sig, men nu har alltså FDA gett grönt ljus för att behandla ansökan av kombinationsprodukten, sett som ett läkemedel.

Sensorn känner av när medicinen når patientens mage och samlar in data som patientens kroppsvinkel, aktivitet och vila. Signalerna tas emot av ett plåster och skickar sedan informationen till patientens mobiltelefon. Vid patientens samtycke kan även data skickas vidare till läkare eller vårdgivare.

– Detta innebär att läkemedel kan anpassas till var och en av oss och spegla vårt unika medicineringsmönster, vår livsstil och dagliga hälsoval, säger Andrew Thompson, VD och koncernchef för företaget som tillverkar sensorn, till tidskriften.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här