Kronan och Hjärtat hotas med vite

Apotekskedjorna Hjärtat och Kronan måste bli bättre på att följa reglerna vid utbytet, annars måste de betala vite.

9 december 2013, klockan 10:29
0

I somras fick Apotek Hjärtat ett vitesföreläggande om de inte upphör med felförsäljningen nu till årsskiftet. Kronans Apotek fick sitt vitesföreläggande nyligen och ska ha slutat med felförsäljningen till 1 maj nästa år.

Det är TLV som under två månader följt upp de två apotekens försäljning av några av periodens varor och funnit att man sålt andra varor, trots att produkten fanns tillgänglig hos partihandlarna. Tillsammans har de två kedjornas felförsäljning kostat patienter och landsting cirka 434 000 under den granskade tiden enligt TLVs beräkning.

De två kedjorna har i sina svar till TLV bland annat påpekat att generikasystemet är mycket komplicerat och att det kan vara en förklaring till felen.Kronans Apotek menar i sitt svar att systemet med periodens vara behöver bli mer flexibelt. Kedjan menar också att de förpackningsstorlekar som TLV kontrollerat, bland annat folsyra och paracetamol är sådana där kunderna ofta efterfrågar originalläkemedlet i gruppen, det vill säga Folacin och Alvedon. Att då ha på lager både den utsedda periodens vara, som har låg efterfrågan, och det märke som har stor efterfrågan beskriver kedjan som en extra utmaning.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här