Kostnaderna för läkemedel fortsätter att minska

Läkemedelskostnaden fortsätter att minska för staten, samtidigt som kostnaden för vissa behandlingar, som för adhd, ökade rejält förra året.

29 apr 2014, kl 07:57
0

Statens kostnader för subventionerade läkemedel fortsätter att minska

Utgångna patent för hypertoni- och kolesterolläkemedel är en viktig förklaring till att statens kostnader för de subventionerade läkemedlen minskade förra året, en trend som enligt Socialstyrelsen ser ut att fortsätta de kommande två åren.

Förra året uppgick kostnaderna för läkemedelsförmånerna till 19 miljarder kronor, en minskning med 400 miljoner kronor jämfört med 2012.
Patentutgångar är en förklaring. Andra är TLVs omprövningar av läkemedelsgrupper som östrogener och dopaminantagonister där en del läkemedel inte längre ingår i subventionen. Överenskommelsen mellan Läkemedelsindustriföreningen och regeringen om takpriser för vissa läkemedel har också bidragit till den minskade totalkostnaden.

Samtidigt har kostnaderna för läkemedelsförmånerna ökat kraftigt för vissa läkemedelsgrupper, till exempel de som används mot adhd.  Den sammanlagda kostnaden för Concerta och Ritalin uppgick förra året till cirka 375 miljoner kronor, en ökning med 14 procent. Samma gäller för det perorala ms-läkemedlet fingolimod som godkändes 2011 och som på två år har nått en förmånskostnad på mer än 140 miljoner kronor.