Annons
Knäimplantat av gris- och kroppsegna celler godkänt

Knäimplantat av gris- och kroppsegna celler godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkände igår ett implantat gjort på bindväv från gris, bevuxet med patientens kroppsegna celler, för lagning av brosk vid knäskador.

14 dec 2016, kl 10:55
1

Implantatet, vars produktnamn är Maci, blev därmed den första produkten av detta slag som fått godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten.

Skadorna gäller vissa broskskador i knät på vuxna patienter.

Implantatet består av kroppsegna celler som tagits från friskt brosk hos patienten. Dessa placeras på ett material som är framtaget av bindväv från gris och som kan absorberas av kroppen. Implantatet opereras in över det område i knät där den skadade vävnaden tagits bort.

Varje implantat består av cellager av mellan en halv och en miljon celler per kvadratcentimeter. Implantatets storlek avgörs av skadans omfattning.

Implantatets säkerhet och effektivitet har påvisats i en två år lång klinisk prövning. Prövningen omfattade 144 patienter, 72 i en grupp som fick det nya implantatet och 72 som genomgick en annan typ av knäoperation.

De flesta patienter deltog även i en tre år lång uppföljningsstudie. Resultatet påvisade kliniska fördelar med Maci-implantatet, skriver FDA i sitt pressmeddelande.

De vanligaste rapporterade biverkningarna är ledvärk, influensaliknande symtom, huvudvärk och ryggvärk.

Broskskador i knäet är vanligt, och kan orsakas av en omedelbar skada eller förslitningsskador.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Undrar om man tar cellerna från en levande gris, eller om man måste döda grisen för att komma åt cellerna?