Kina öppnar för utländska läkemedelsbolag

Minskade restriktioner och snabbare godkännanden öppnar den kinesiska marknaden för storbolagen.

19 augusti 2015, klockan 15:01
0

Kinesiska myndigheter ska göra det lättare för utländska läkemedelsbolag att komma in på den kinesiska marknaden. Bland annat planerar man att tillståndsprocesserna för nya behandlingar ska gå snabbare. Läkemedel mot till exempel hiv, cancer och ovanliga sjukdomar ska gå att få godkända med förkortad handläggningstid. Men ett villkor gäller; priset som sätts för den kinesiska marknaden får inte bli högre än vad det är i ursprungslandet eller på liknande marknader, enligt BloombergBusiness.

Dessutom ska det bli lättare att göra kliniska studier i Kina för nya behandlingar innan de godkänns.

Tidigare begränsades försäljningen i Kina av att ett läkemedel först måste vara godkänt och släppt på marknaden i ett annat land samt att ytterligare kliniska tester skulle genomföras i Kina.

De hittills långsamma rutinerna har resulterat i att mängder av ansökningar väntar på att behandlas och det finns en eftersläpning med 21 000 ärenden. Nu är planen att man ska komma ikapp innan slutet på nästa år.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här