KI samarbetar med Johnson & Johnson

Lovande projekt inom nordisk life science ska stödjas av Johnson & Johnson i samarbete med KI.

22 maj 2015, klockan 08:15
0

Foto: Camilla Svensk

Karolinska institutet Holding AB startar ett samverkansprojekt med Johnson & Johnson Innovation för att stödja och driva tillväxten av life science-företag som har sitt ursprung i akademisk medicinsk forskning. Projekt ska stöttas fram till att de har färdiga produkter eller tjänster som når konsumenter och patienter.

Samtidigt inleds också ett forskningssamarbete vid KI med läkemedelsföretaget Janssen, inom Johnson & Johnson, för observationsstudier, så kallat Real world evidence. Med hjälp av rutindata från hälso- och sjukvården ska man följa upp behandlingseffekter för vissa sjukdomar och jämföra hur de relaterar till resultat man fått från kliniska prövningar.

Forskningsprojektet vid KI blir det största av alla Janssens globala Real world evidence-nätverk som läkemedelsbolaget byggt upp.

Inriktningen på forskningen ska i första hand gälla metodutveckling där man bland annat ska undersöka hur man bättre kan förstå och använda observationsdata. Fokus ska riktas mot depressionssjukdom, prostatacancer samt psoriasis och blodcancer.

Man vill kunna relatera tidiga behandlingsresultat till de långsiktiga effekter man ser vid till exempel prostatacancer. Om det är möjligt att kunna förutse hur en patient svarar på en psoriasisbehandling är en annan frågeställning.

Målet är att även kunna mäta och analysera icke-kliniska parametrar som livskvalitet samt sociala och ekonomiska kriterier och hur dessa relaterar till den behandling man fått.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här