Foto: Istockphoto

Ingen effekt från omega-3

Att ta tillskott med omega-3 förbättrade inte kognitiva funktioner jämfört med placebobehandling.

27 augusti 2015, klockan 07:55
0

En stor studie följde 4000 människor under fem år för att undersöka ifall omega-3 kan påverka hjärnans funktioner. En grupp av deltagarna fick kosttillskott med omega-3 och dessa jämfördes med personer som fick placebo. Omega-3 tillskotten innehöll 350 milligram DHA, dokosahexaensyra och 650 milligram EPA, eikosapentaensyra och patienterna var i snitt 72 år.

Syftet var att undersöka ifall kosttillskottet kunde påverka deltagarnas minne och kognitiva färdigheter vilka man mätte vid studiens start. Samma undersökning gjordes efter två års behandling samt återigen efter fyra år.

Resultaten kunde inte visa att det fanns någon nytta med omega-3 behandlingen. Det gick att se en nedgång i kognitiva funktioner bland alla deltagare men minskningen skedde oavsett behandling.

Studien är en av de mest omfattande som hittills gjort med frågeställningen och utfördes av forskare vid den amerikanska hälsomyndigheten, NIH. Alla deltagare hade ögonsjukdomen åldersrelaterad makuladegeneration, AMD, då studiematerialet kom från undersökning som testade effekten av olika tillskott med mineraler och antioxidanter mot AMD.

I en musmodell där djuren utvecklar förändringar som liknar alzheimer har man kunnat se att omega-3 syran DHA kan reducera plackutvecklingen. Däremot gav DHA inga förbättringar när tillskottet tidigare testades i en studie bland människor med en mild form av sjukdomen.

Läs  studien i JAMA

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här