Immunterapi kan bli ny behandling vid akne

Immunterapi kan bli ny behandling vid akne

Forskare har tagit de första stegen för att utveckla ett vaccin som dämpar inflammationen vid akne.

31 aug 2018, kl 10:56
0

Forskningsresultat från University of California i San Diego kan öppna vägen till ett helt nytt behandlingskoncept mot akne. För första gången har en forskargrupp framgångsrikt prövat att dämpa hudinflammation med hjälp av monoklonala antikroppar, riktade mot ett toxin från aknebakterien. Resultaten har publicerats i tidskriften Journal of investigative dermatology.

Bakterien Propionibacterium acnes hör till hudens normala bakterieflora. Vid akne täpps hudens talgkörtlar till på grund av bland annat ökad talgproduktion. I pluggar som bildas i talgkörtlarnas utgångar ökar tillväxten av denna bakterie.

Propionibacterium acnes utsöndrar ett toxin som kallas Christie-Atkins-Munch-Peterson (CAMP)-faktorn. Forskargruppen upptäckte att detta toxin orsakar inflammation. I nästa steg kunde inflammationen dämpas genom att tillföra monoklonala antikroppar riktade mot CAMP-faktorn. Forskarna gjorde sina studier med hjälp av möss och genom att testa metoden på mänskliga hudceller och hoppas kunna gå vidare till kliniska studier av ett vaccin.

– Om metoden även fungerar i storskaliga kliniska studier, kan våra resultat få stor betydelse för hundratals miljoner individer som lider av akne, sade Chun-Ming Huang, en av forskarna bakom studien, i samband med att den publicerades.

– Dagens behandlingsmetoder är ofta inte effektiva och många har svårt att tolerera dem. Nya, säkra och effektiva terapier behövs.

De nya forskningsresultaten kommenteras i en annan artikel i samma tidskrift. Dermatologen Emmanuel Contassot vid Universitetet i Zürich i Schweiz skriver att immunterapi mot akne är en intressant möjlighet som skulle kunna fylla ett medicinskt behov, men pekar också på viktiga frågor som först måste besvaras. En av de viktigaste är om det går att hämma bakteriens aktivitet utan att rubba viktiga funktioner i huden.