HPV-vaccin till män minskar cancerfallen

Cancer bland män kan reduceras om även pojkar inkluderas i HPV-vaccinationsprogrammen.

13 maj 2015, klockan 10:01
0

Humant papillomvirus, HPV, är mycket smittsamt och är kopplat till livmoderhalscancer vilket lett att vaccinationsprogram bland flickor startats i många länder.

Men det är även känt att HPV orsakar cancer hos män som bland annat penis- och analcancer samt tumörer i halsen. En studie i BMJ har undersökt cancer hos män orsakad av HPV.

Män får ett visst indirekt skydd genom att flickor idag ofta vaccineras och att virusspridningen på så sätt minskar i samhället. Det indirekta skyddet gäller framförallt cancer i halsen men inte för analcancer.
Men nu har holländska forskare visat att om vaccinet även ges till pojkar kan flera fall av cancer direkt förebyggas, speciellt om vaccinationsgraden av flickar inte blir högre än dagens nivå i Holland, som är 60 procent. Vinsten blir än större i gruppen av män som har sex med män där vaccinet kan förebygga många fall av främst analcancer.

Fler pojkar än flickor behöver vaccineras för varje fall av cancer som kan förebyggas och för att det ska det ska bli kostnadseffektivt får inte vaccinet vara för dyrt.

Forskarna menar att vaccinationsprogram kan behöva ses över och att HPV-vaccination av pojkar bör övervägas.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här