HPV-vaccin påverkade inte cellprovtagning

Kvinnor som vaccinerats mot HPV har tagit cellprov i lika stor utsträckning som ovaccinerade kvinnor, enligt ny studie.

4 september 2015, klockan 08:10
0

Hittills har vaccinerade kvinnor i lika stor, eller större utsträckning, gjort gynekologiskt cellprov, som ovaccinerade kvinnor. Det visar en ny studie som Folkhälsomyndigheten och Karolinska institutet gjort.

Studien gjordes på grund av att det funnits farhågor om att vaccinering mot HPV skulle minska antalet som gjorde en screening för cellförändringar.

Kvinnor födda 1977-1987, som bjöds in till screening under åren 2006-2012, ingår i studien. I dag erbjuds alla flickor i årskurs fem eller sex HPV-vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet men i den studerade åldersgruppen fick majoriteten själva bekosta vaccinet. Flickor som i dag vaccineras inom vaccinationsprogrammet är inte så pass gamla att de börjat erbjudas screening för cellförändringar. Folkhälsomyndigheten skriver därför att ytterligare uppföljningar kommer att behöva göras för att titta på sambandet mellan HPV-vaccination och cellprovtagning över längre tid.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här