Hon ska utreda krisberedskapen i vården
Åsa Kullgren. Foto: Ingrid Helander.

Hon ska utreda krisberedskapen i vården

Åsa Kullgren får regeringens uppdrag att utreda hälso- och sjukvårdens beredskap att hantera allvarliga kriser.

30 aug 2018, kl 09:30
0

Som regeringen tidigare aviserat, och som Läkemedelsvärlden rapporterat om, ska den svenska hälso- och sjukvårdens krisberedskap utredas. Nu står det klart att det är den tidigare apoteksmarknadsutredaren Åsa Kullgren som får uppdraget.

Tidigare i år visade en rapport från Riksrevisionen att det bland annat finns stora brister i beredskapen vad gäller läkemedelsförsörjning i händelse av kris. I rapporten konstaterades att det efter avregleringen av apoteksmarknaden saknas ett samlat ansvar för läkemedelsförsörjningen vid en krissituation. Tidigare hade statliga Apoteket AB det övergripande ansvaret.

Den nya utredningen ska se över hur läkemedelsförsörjningen och tillgången till annan nödvändig sjukvårdsmaterial kan säkras vid en kris.

Utredningen övergripande syfte är att se över hur beredskapen i hälso- och sjukvården kan utvecklas vid allvarliga kriser i normalläge och vid förhöjd beredskap. Även vårdens beredskap för hälsohot i form av smittsamma sjukdomar, kemiska utsläpp eller spridning av radioaktiv strålning ska utredas. Här poängterar regeringen även spridning av antibiotikaresistens som ett reellt hot.

Utredaren Åsa Kullgren ska lämna förslag på hur beredskapen inom dessa områden kan utvecklas på lång sikt, förtydliga statens, landstingens och privata aktörers ansvar, samt utvärdera om och hur samarbetet mellan andra samhällsaktörer behöver utvecklas.

Utredningen ska vara klar senast den 31 december 2020.