Goda resultat för transplantationsläkemedel

Läkemedelskandidaten IdeS som används i samband med organtransplantationer minskar nivån av HLA antikroppar.

15 september 2015, klockan 09:26
0

Det är en ny fas II studie med data från Hansa Medical vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som visar detta. Resultaten presenterades i dag vid kongressen ESOT 2015, Congress of the European Society for Organ Transplantation, i Bryssel.

Forskarna som arbetet med studien drar slutsatserna att behandling med IdeS minskar nivån HLA antikroppar och att läkemedlet har en acceptabel säkerthetsprofil. Den transplanterade njuren fungerade bra utan att visa några tecken på antikroppsmedierad avstötning, enligt studien.

– Resultaten från studien utgör ett starkt stöd för fortsatt utveckling av IdeS inom transplantation, säger Christian Kjellman, forskningschef på Hansa Medial, i ett pressmeddelande.

Bioteknikbolaget Hansa Medical som finns i Lund meddelade i går att Ides beviljats särläkemedelsstatus i USA av läkemedelsmyndigheten FDA.

IdeS är ett bakteriellt enzym som bryter ner antikroppar.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här