Generiskt utbyte resulterade i dossänkning

Ett barn fick för låg dos medicin efter att en farmaceut gjort ett generiskt utbyte.

18 september 2015, klockan 08:33
0

En farmaceut gjorde vid en expediering ett generiskt utbyte av ett läkemedel med den verksamma substansen risperidon, enligt en lex Maria-anmälan som apoteket gjort.

Barnet som har förskrivningen av läkemedlet hade dosen en och en halv tablett per dag, men medicinen som utbytet skedde till hade ej delningsbara tabletter.

Föräldrarna ska ha försökt tagit kontakt med läkare, men inte lyckats, och valt att ge barnet en lägre dos på en tablett om dagen. Dossänkningen varade i nio dagar och resulterade i att barnet blev sämre i sin sjukdom och utsattes för allvarlig vårdskada, enligt anmälan.

Inspektionen för vård och omsorg gör bedömningen att apoteket har anmält och utrett händelsen samt vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå en hög patientsäkerhet och avslutar därför ärendet.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här