Annons

Gå ner 20 kilo på en vecka!

Kvällstidningarna berättar om nya preparat som trollar bort fettet. På internet finns de till salu, till höga priser. Men om de är så bra, varför säljs de inte på apoteket?

24 apr 2002, kl 17:17
0

I hälsokostbutiker och på internet finns en uppsjö av preparat som på olika sätt ska hjälpa bantaren. I reklamen utlovas till exempel att de binder fett i tarmen eller bränner fett i kroppen. Konsumentverket slår gång på gång ner på överdriven och lögnaktig reklam, men det dyker ständigt upp nya preparat.

I dag finns bara två godkända läkemedel mot fetma, och de har båda kraftiga biverkningar och begränsad effekt, för många patienter ingen effekt alls. Men att preparaten på internet inte är godkända som läkemedel behöver inte innebära att de är helt utan effekt. Vissa kan vara otillräckligt testade eller ha för kraftiga biverkningar. Och som alltid när man handlar på internet är det svårt att veta vad man verkligen får. Innehåller kapslarna de mängder som utlovas? Är det ens rätt preparat?

Farliga effekter

För några årtionden sedan kunde läkare skriva ut amfetamin som bantningspiller. Det förekommer inte längre, men i Danmark säljs det dopningsklassade efedrin med liknande effekt.

? Efedrin är pulshöjande, det fungerar i princip som adrenalin. Det har säkert effekt, men det är farligt för hjärtat, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Charlotte Erlanson-Albertsson anser att det används många missvisande uttryck i marknadsföringen av bantningspreparat. Ett exempel är kapslar med olika typer av fleromättade fetter.

? Fleromättat fett höjer visserligen ämnesomsättningen, men knappast i de doser det handlar om. Man får snarare lägga om sin kost.

Fibrer och vinäger

Ett annat exempel är chitosan, ett slags fibrer som framställs av skaldjur. Det beskrivs som en ?fettmagnet?, som suger åt sig fett i tarmen.

? Fibrer hindrar fettnedbrytning, så i stora doser kan det ha effekt. Men det går lika bra med morötter.

Däremot tror Charlotte Erlanson-Albertsson att den populära äppelcidervinägern kan ha en viss effekt.

? Det gör magsäckens tömning långsammare. Det är surt så man kan inte slänga i sig några mängder av det. Det är aptithämmande.

? Generellt så tror jag att det är riskfyllt att höja ämnesomsättningen, men det kan vara bra att äta sura eller beska saker som sätter ner aptiten.

Skeptiskt på Apoteket

På apoteken finns vitaminer, mineraler och energitillskott, men bantningsmedlen lyser med sin frånvaro.

? Vi hade ett lågkaloripulverpreparat, Nutrilett, säger Birgitta Baltzar, produktansvarig för livsmedel på Apoteket. Anledningen till att vi tog in det, förutom att det fanns ett behov, var att det var en seriös text i paketet. De försökte lägga upp en riktig behandling. Sedan började det säljas i vanlig livsmedelhandel, så då fanns det inget skäl för oss att sälja det.

Birgitta Baltzar har aldrig fått någon förfrågan om att sälja några bantningsmedel på apoteken.

? De har väl mer vett än så. Vi har en allmänt mycket skeptisk inställning. Men är det så att någon skulle komma och påstå att de har en seriös dokumentation så får vi väl titta på det.