Foto: Istockphoto

Första 3D-printade läkemedlet godkänt

USA är först ut med att godkänna ett läkemedel tillverkat med en 3D-skrivare.

11 augusti 2015, klockan 08:14
0

Nu blir det möjligt att behandla epilepsi med ett läkemedel som är framställt genom en tredimensionell printer. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har gett klartecken till Aprecia Pharmaceuticals för företagets orala tablett Spritam. Godkännandet gäller för behandling av epilepsi med substansen levetiracetam och tekniken gör det möjligt att ge höga doser i en enda tablett som direkt löser upp sig i kontakt med vätska. Metoden gör det också möjligt att helt individanpassa styrkan i tabletterna efter vilken dos som är optimal för patienten.

Aprecia Pharmaceuticals har världsomfattande patent på sin 3D-printerteknik som kallat ZipDose och bolaget planerar att ta fram fler behandlingar för neurologiska tillstånd med samma metod.

Enligt bolagets pressmeddelande ska Spritam lanseras under den första delen av 2016.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här