Förslag om HPV-vaccin till pojkar i ny cancerplan

HPV-vaccination även till pojkar utreds i en ny cancerplan för region Stockholm – Gotland.

26 november 2015, klockan 11:41
0

Alliansen i Stockholms läns landsting vill i en beslutad ny plan för cancervården utreda om även pojkar ska vaccineras mot HPV-virus.

Humant papillomvirus, HPV, är mycket smittsamt och kopplat till livmoderhalscancer. Det har lett till att vaccinet ingår i vaccinationsprogram till flickor i många länder. Men det är även känt att HPV orsakar cancer hos män som bland annat mun- och halscancer.

– HPV-vaccination är en av de mest effektiva förebyggande åtgärderna för att förebygga cancer. För att snabbare få positiva effekter utreder vi vaccination även för pojkar, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för cancervården, i ett pressmeddelande.

Utredningen om HPV-vaccinet är en del av den nya cancerplanen som ska ligga till grund för att utveckla cancervården i region Stockholm – Gotland. Planen gäller för 2016-2019 och syftet är att minska skillnader inom cancervården genom att bland annat minska väntetider, förbättra överlevnaden.

Förslagen till cancerplanen baseras på den nationella och regionala cancerstrategin, enligt ett tjänsteutlåtande från Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här