Forskningsprogram om antibiotikaresistens

Vetenskapsrådet får i uppdrag av regeringen att inrätta ett tioårigt nationellt forskningsprogram.

18 maj 2017, klockan 15:02
0

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Foto: Socialdemokraterna

Syftet med programmet är att främja forskning om ny antibiotika och öka kunskapen om hur vi förhindrar utvecklandet av antibiotikaresistens. Det nationella forskningsprogrammet aviserades redan i regeringens forskningsproposition.

– Internationellt sett är Sverige ett föregångsland i arbetet mot antibiotikaresistens. Men för att kommande generationer ska kunna lita på att vi även i framtiden har effektiva botemedel mot våra vanligaste infektionssjukdomar krävs ökad kunskap och långsiktiga forskningssatsningar, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Utöver ny antibiotika ska forskning inom programmet även bland annat handla om diagnostik och vårdrelaterade infektioner. Vetenskapsrådet har även i uppdrag att ta fram en strategisk forskningsagenda för att på bästa sätt utnyttja forskningsmedel.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här