Forskningscentrum får GLP-status

Swetox i Södertälje har blivit GLP-godkänt, vilket innebär att laboratoriet följer de riktlinjer som finns för säkerhetsstudier på läkemedel.

17 november 2015, klockan 11:36
0

Det nationella akademiska forskningscentrumet Swetox har blivit GLP-godkänt. Det innebär att laboratoriet har säkerställt att de tester som utförs innan exempelvis läkemedel kan registreras är tillförlitliga och dokumenterade på ett sådant sätt att testet kan återupprepas.

Kvalitetssystemet GLP, Good laboratory practice, anger noggrant hur icke-kliniska säkerhetsstudier på läkemedel och kemikalier ska utföras. Det gäller planering, kompetens, rutiner, utrustning, dokumentation och arkivering.

Swetox i Södertälje är den första akademiska forskningsmiljön i Sverige som har fått GLP-status för toxikologiska studier, analytisk och klinisk kemi, enligt ett pressmeddelande.

– Det är väldigt glädjande att vi redan 18 månader efter starten har uppnått denna höga nivå på vår verksamhet, säger Åke Bergman, professor i miljökemi och chef för Swetox, i ett uttalande.

Swetox ingår i ett forskningssamarbete mellan elva svenska universitet, med syftet att bedriva innovativ tvärvetenskaplig grundforskning, tillämpad forskning och uppdragsforskning samt utbildningsverksamhet.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här